Nieuwbouw energie neutrale woning Stavoren

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Stavoren, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Bruto inhoud: 640 m³
Project jaar: 2014

Energieneutraal en levensloop bestendig, dat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van deze sculpturale woning. Op deze landelijke locatie vlak buiten Stavoren, wilden de opdrachtgevers een woning met alle functies onder één dak, in één vorm. De plattegrond vouwt zich om de buitenruimte, waardoor de woning fungeert als windscherm. Het dak volgt de gewenste afmeting van de ruimtes door een aantal knikken te maken. De oriëntatie van de kavel, de gewenste functies en de organisatie van de functies in de woning hebben tezamen geleid tot de sculpturale vorm. De belangrijkste functies zijn op de begane grond gesitueerd. Een entresol biedt fantastisch uitzicht over de landerijen en achter de dijk zijn in de zomermaanden de zeilen van de boten op het IJsselmeer zichtbaar.

De compacte en hoogwaardig geïsoleerde woning wordt luchtdicht gebouwd en voorzien van een gecombineerd (aard)warmtepomp/ventilatiesysteem. Deze wordt van energie voorzien d.m.v. zonnepanelen. Daarnaast hebben we aan de zuidzijde een glazen uitstekend volume gemaakt, waar in de winter de hele dag zon voor warmte kan zorgen. In de zomer houdt het overstek in combinatie met zonwering de warmte buiten.