Villa Heerenveen

kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland

 

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heerenveen, Nederland
Perceeloppervlakte: 530 m²
Aannemer: De Bouwhorst
Installateur: Installatiebedrijf Hoekstra i.c.m. Totaalenergieconcept
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Projoule
Project jaar: 2016
Foto’s: Marcdefotograaf

 

Op een locatie in Heerenveen met ruime regelgeving is deze heldere villa, voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen, gerealiseerd.

Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel.

In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen. Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant. Aan de afwerking van de woning is zichtbaar veel aandacht besteed.

Op de kopse kanten van het gebouw zijn de begane grond en de verdieping van vloer tot vloer van glas voorzien. Vanuit de slaapkamer kunnen de bewoners hier de zon elke ochtend zien opkomen. De bovenste verdieping steekt een stukje over, waardoor in de zomer voldoende schaduw op de begane grond ontstaat en de woning natuurlijk gekoeld wordt. Ook aan de zuidkant is met een luifel voorzien in schaduw. De grote pui biedt hier vanuit de open woonkeuken en de slaapkamers zicht op het nog groeiende landschap. Kleinere ramen omlijsten bijzondere elementen in de omgeving.

Het interieur van de woning is minstens zo eenduidig als de buitenkant. De verschillende ruimtes zijn volledig met elkaar verbonden door de binnenwanden los van de gevels te plaatsen. Grote vides tussen de slaapkamers op de verdieping geven een bijzondere ruimtelijkheid en een enorme helderheid aan de woning. Vanuit de zitruimte en de werkruimte is nu contact met de bovenverdieping en wordt je naar het hart van de woning geleid: de riante leefkeuken.

De lichtval in de woning voegt een extra dimensie toe, en de gaten in de gevouwen metalen gevel brengt lichtvoetigheid in de heldere opzet van deze moderne villa.