Nominatie BNA jonge architecten 2005

Status: Prijsvraagontwerp afgerond
Locatie: Amsterdam, Nederland
Project jaar: 2005

http://www.jongearchitecten.nl/

De ‘MOVE!’ is een organisch ontworpen sportgebouw, speciaal voor kinderen met een beperking. De vorm doet denken aan een miereneter, vandaar dat het de bijnaam De Armadillo heeft gekregen. De Armadillo komt aan de zuidzijde van het aangewezen terrein aan land en strekt zich over de gehele lengte van de locatie uit. De staart van de Armadillo is transparant. De ribben van de staart gaan over in schilden en eindigen in de romp en kop van het dier.

De route, een hellingbaan naar en door het sportgebouw, maakt het gebouw speciaal. Deze hellingbaan is uitdagend en leerzaam voor de sporters. Er zijn een aantal rustpunten in de helling opgenomen, zodat iedereen probleemloos naar boven en beneden kan komen. De hellingbaan is overal in het gebouw duidelijk aanwezig. Ouders en bezoekers zullen de link tussen de hellingbaan en rolstoelgebruikers snel leggen. Ook zij moeten deze route volgen. Daardoor is het voor ouders en bezoekers in het gehele gebouw voelbaar dat dit gebouw speciaal voor minder validen is gemaakt. Dit is de ‘omgekeerde integratie’. De route heeft op veel plekken contact met de functies in het gebouw, doordat deze er in de vorm van transparante loopbruggen dwars door schiet. Op bepaalde plekken worden de gangen breder en vormen deze een ruimte zoals een ontmoetingsruimte of tribune. Het interieur is zeer open en transparant.

De huid van het gebouw lijkt gesloten; echter doordat er lichtstroken tussen de schilden liggen komt er veel daglicht binnen. Op strategische plekken zijn stroken uit de huid geknipt om het contact met buiten te vergroten. Dit contact is aanwezig tussen het hart van het gebouw en de start van de honderd meter sprint. De route gaat vanaf het parkeerterrein naar de verdieping. De gebruiker komt op de verdieping binnen en heeft vanaf hier direct zicht in de sporthal. De toeschouwer kan hier linksaf de tribune op en een wedstrijd in de sporthal volgen. Vervolgens nadert de gebruiker het hart van het gebouw, het clubhuis. Deze bestaat uit een ontvangstruimte met bar en terras, waar ook disco gehouden kan worden en een theater, die ook als bioscoop, presentatieruimte of muziekcentrum kan dienen. De rolstoelgebruiker kan vanaf hier het amfitheater in rollen. De toeschouwer heeft vanuit de ontvangstruimte zicht in het zwembad. Deze kan hier plaatsnemen en zo een wedstrijd zien of een zwemles volgen. De route splitst zich hier. De sporter gaat linksom via de hellingbaan naar beneden de sporthal of het clubhuis in, of rechtsom naar het zwembad en de buitensport. Hier zijn de kleedkamers van het zwembad.

Op de begane grond zijn de kleedruimtes van de buitensport. Omgekleed kan de sporter onder de ribben door naar buiten rennen of rollen. Na het sporten kan de sporter op maaiveld het gebouw verlaten om via de brug en langs het gebouw bij het parkeerterrein aan te komen.De sportarena ‘De Armadillo’ zal de mindervalide sporter ruimte geven zich te ontwikkelen op een eigen manier.