Van trafohuisje tot trekkershut

Luxurious apartments Netherlands Luxurious apartments Netherlands
Luxurious apartments Netherlands Luxurious apartments Netherlands
Luxurious apartments Netherlands Luxurious apartments Netherlands
Luxurious apartments Netherlands Luxurious apartments Netherlands
Appartments De Hinde, harbourview Appartments De Hinde, harbourview

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Zakelijk
Locatie: Wirdum, Nederland
Perceeloppervlakte: 40 m²
Project jaar: 2017
Projectteam: Diana Lautenbag, Gjalt van Koten, Ronald van der Zwaag

Even ten zuiden van Wirdum staat een opvallend transformatorhuis. Het transformatorhuis is gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw in een zakelijk expressionistische bouwstijl. Het vierkante gebouw van 4,5 x 4,5 meter is opgetrokken uit een donkerbruin genuanceerde baksteen in een kruisverband en voorzien van opvallende details. De muren van het gebouw zijn voorzien van bruin verglaasde stenen in rollagen tussen eenvoudige natuurstenen ornamenten. Boven en tussen deze rollagen ligt het metselwerk een volledige steen terug waardoor in het midden penanten ontstaan, die met een betonnen latei zijn afgedekt.
De entree is opvallend versierd met een timpaanachtige bekroning, bestaand uit metselwerk en een geprofileerde betonnen latei. De donkergroene deur is voorzien van sierlijke hengen.
Het gebouw is afgetopt met een zadeldak met klein Romaanse pannen met ballonvorsten op de nok. Al deze details maken van dit transformatorhuis een uniek gebouw dat onderdeel uitmaakt van ons culturele erfgoed.

Het transformatorhuis is oorspronkelijk gebouwd om een transformator  te huisvesten die Wirdum en omgeving van stroom moest voorzien. Het is destijds zo gebouwd zodat het bij een eventuele brand of explosie zo weinig mogelijk schade zou oplopen. Dit was belangrijk om zo snel mogelijk weer een nieuwe transformator te kunnen plaatsen. Inmiddels wordt het gebouw al meer dan 20 jaar niet meer gebruikt voor de functie waarvoor het gebouwd is. De transformator is jaren geleden weggehaald. Al die tijd is er niks meer gedaan aan onderhoud. De huidige eigenaar wil het gebouw slopen. Wij willen het gebouw behouden en verbouwen tot een eigentijdse trekkershut met uitzicht over het omringende landschap.

Aangezien de kleine interne plattegrond niet genoeg ruimte biedt om de nieuwe functie comfortabel te huisvesten is besloten om het gebouw uit te breiden. Hiervoor ligt de focus op het behoud van bestaande details en de bestaande hoofdvorm van het gebouw. De voorgevel van het gebouw blijft behouden zoals hij is. Aan de overige drie zijden zullen de grote naar voren springende metselwerkvlakken ingezaagd worden. Ter plaatse van de nieuw gecreëerde openingen zullen drie erkers met een fijne detaillering tegen het gebouw gemonteerd worden. Er is gekozen voor afwijkende materialisatie en detaillering om het bestaande gebouw te respecteren en met eigentijdse elementen te versterken.

Wat we hier eigenlijk doen is de extra zware delen van de muren doorbreken alsof er een explosie heeft plaatsgevonden!  Door deze ‘explosie’ ontstaat ruimte en licht. Twee elementen die essentieel zijn om de nieuwe functie mogelijk te maken. Je kunt ook zeggen dat we binnen naar buiten brengen en buiten naar binnen. Door de binnenruimte naar buiten te brengen en vervolgens het licht naar binnen te halen. Letterlijk licht, welke nog versterkt wordt door het gebruik van lichte materialen.

De erkers bestaan uit prefab vloeren en daken met een constructie van Cross Laminated Timber op stalen liggers. De kopse gevelvlakken worden ingevuld met gehard en geïsoleerd glas zonder zichtbare kozijnen. Deze glasvlakken omkaderen het landschap als schilderijen. De zijden worden bekleed met aluminium panelen met lamellen, die refereren aan de koelvinnen van een transformator. Deze lamellen leiden het regenwater vanaf het dak gelijkmatig via de zijden naar de aarde. In deze dichte zijden wordt ook de ventilatie aangebracht. De erkers bedekken niet het gehele metselwerk, maar laten rondom een rand van 10 centimeter zichtbaar als referentie naar de originele vorm van het metselwerk. Dit zijn de enige zichtbare aanpassingen aan het exterieur, waarbij de oorspronkelijke details behouden blijven.

Het interieur van het gebouw bevat, behalve de tegelvloer, weinig in het oog springende elementen. De oorspronkelijke tegelvloer wordt zo veel mogelijk behouden en zal deel uit gaan maken van de eenvoudige materialisatie van het interieur. Het interieur wordt beschouwd als één groot houten meubel, met een fijne eigentijdse detaillering. Alle niet betimmerde wanden zullen wit gestuukt worden om de contrasten tussen oud en nieuw nogmaals te benadrukken. Het bestaande houten plafond zal verwijderd worden om plaats te maken voor een mezzanine met ruimte voor een royaal tweepersoonsbed. Voor de schoorsteen is een speciale rol weggelegd. Waar die voorheen diende om gassen uit het gebouw te krijgen, zal deze nu voorzien worden van een glazen afdekplaat om zo een nieuwe functie als lichtkoepel te krijgen.

Gezien de huidige staat van het gebouw zal ook het nodige renovatiewerk uitgevoerd worden tijdens de verbouwing van dit unieke gebouw. Door gebruik te maken van contrasterende eigentijdse materialen en detaillering wordt getracht het oorspronkelijke gebouw te complementeren en een nieuwe functie te geven.