Uitbreiding woning Hindeloopen

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Projectjaar: 2013

Lautenbag Architectuur heeft de mooie opdracht deze schuur te verbouwen tot woonhuis. Het pand ligt op een prachtige locatie vlak buiten Hindeloopen. De bewoners krijgen fantastisch vrij uitzicht over het land en zien aan de horizon de rand van het mooie stadje Hindeloopen. De schuur heeft nu op de verdieping een beperkte mogelijkheid voor wonen. De huidige aanbouw van de woning is niet voor bewoning geschikt en is in slechte bouwkundige staat. Deze zal worden gesloopt en hier komt een nieuwe aanbouw voor in de plaats, waarbij de verdieping bij het woonoppervlak getrokken wordt.
Voor de uitbreiding wordt het maximaal te bouwen oppervlak binnen het bestemmingsplan gebruikt. De rechterzijgevel van de uitbreiding wordt vlak met de bestaande zijgevel geplaatst. Daardoor wordt optimaal vrije ruimte gecreëerd. Door het 8 meter brede volume ontstaat een mooie ruimte. Ter plaatse van de bestaande openslaande deuren, wordt het volume ingesneden met een scherpe hoek. Hierdoor kunnen de openslaande deuren gehandhaafd worden. Bijkomend voordeel is dat het aanliggende terras hierdoor meer beschut is. Aan de rechterzijgevel is op de verdieping een uitsnede gemaakt in dezelfde scherpe hoek. Ter plaatse van entree op de begane grond is ook een uitsnede gemaakt. De uitsneden zijn contrasterend wit met de donkerbruin/zwarte leien van de gevel en het dak.
Het terras aan de noordoost gevel is diep gemaakt, waardoor tot in de middag de zon op het terras schijnt. Aan de zuidzijde is een zonneterras, deze is echter niet beschut van wind. Op het inpandig balkon aan de noordwest zijde komt de avondzon. Door deze variatie aan buitenruimtes is er altijd een plek waar je buiten kan zitten.