Verbouw woning en schuur Hindeloopen

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Perceeloppervlakte: 4300 m²
Project jaar: 2011

Rondom vrij uitzicht op het Friese landschap, koeien in de wei, op een steenworp afstand van het schilderachtige stadje Hindeloopen. Dat zijn de belangrijkste kwaliteiten van dit perceel van meer dan 4000 m2. Op dit perceel staat een klein huisje met een grote, voormalig agrarische, schuur. Hergebruik van de woning en schuur is een must voor de opdrachtgevers. De ontwerpopdracht is om beide gebouwen voor de opdrachtgever als woonhuis geschikt te maken.

In het ontwerp van het woonhuis is het bestaande volume van binnen gestript. Hierin krijgen de keuken en eetkamer plaats. In een contrasterend strakke uitbreiding wordt de zitkamer gesitueerd. Binnen is dit contrast duidelijk zichtbaar. Een overdekt terras wordt aan de zonzijde van de woning toegevoegd.

Van de schuur worden latere uitbreidingen verwijderd, zodat een abstracte basis ontstaat met een laag en een hoog deel. Hier omheen wordt een nieuwe schil geplaatst. In de nieuwe schil worden open en dicht opnieuw verdeeld, aan de hand van achterliggende functies en het zonlicht. De woon en eetkamer worden in het lage volume gesitueerd. Hierin komt geen verdiepingsvloer zodat de ruimtelijkheid van de schuur maximaal wordt ervaren. In het hoge volume worden de entree, keuken, bijkeuken en trap gesitueerd en op de verdieping de slaapkamers en badkamer.