Villa De Klamp

BMW specialist Franeker nieuwbouw 01 BMW specialist Franeker nieuwbouw 01
Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland
Stalen binnendeuren Woonboerderij Stalen binnendeuren Woonboerderij
Architect woonboerderij, Woonboerderij Friesland Architect woonboerderij, Woonboerderij Friesland
Interieur woonboerderij Friesland Interieur woonboerderij Friesland
interieurarchitectuur Friesland interieurarchitectuur Friesland

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 580 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Knol
Project jaar: 2018

 

Voor een jong gezin ontwierpen wij deze landelijk moderne villa met bijzondere ruimtelijke elementen.

De kavel op het nieuwbouwproject De Klamp in Leeuwarden is in het beeldkwaliteitsplan aangemerkt als ‘special’. Dat betekent in dit plan dat er bijzondere aandacht gaat naar de expressie van de voorgevel. Andere belangrijke aandachtspunten in het beeldkwaliteitsplan zijn  de kap, entree het metselwerk en de aanwezigheid van kleuraccenten. We verwerken deze uitgangspunten in ons ontwerp zonder

De voorgevel heeft veel diepte door het grote houten spant dat het zadeldak draagt. Het overstek is aan de voorzijde uitgerekt tot in een punt. Hiermee accentueren we de richting van de woning en de voorgevel. Als materiaal voor het dak stellen we vlakke pannen voor om een abstract en rustig beeld te creëren. De goot maken we inpandig, als eenvoudige onderbreking tussen de pannen met de hemelwaterafvoeren in de spouw. Op die manier werken we elementen die de compositie kunnen verstoren weg.

Het pad naar de entree hebben we aan de rechterzijde van de woning gesitueerd. Dit pad is bestraat in dezelfde steen als de woning en loopt als een loper naar de entree. Om de entree te creëren hebben we een volume uit de woning gesneden. Dit zorgt voor schaduwcontrast en contrast zorgt voor focus van aandacht. Deze visuele spanning wordt versterkt door aan de entree een contrastkleur, cortenstaal, te geven. Verlichting in de uitsnede zal dit nog eens versterken wanneer het donker wordt. Het huisnummer en de brievenkast zijn direct in het zicht. De entreedeur is weliswaar om de hoek, maar doordat de bezoeker geleid wordt naar de entree, is het geen verrassing dat de entreedeur zich daar bevindt. De voordeur heeft twee zijlichten, waardoor er al een kleine doorkijk is in de entree. De lamellen aan de langsgevel geven de entree wat meer privacy.

Er wordt in het beeldkwaliteitsplan gevraagd baksteen te gebruiken in verschillende verbanden. Teveel contrast zorgt voor een overspannen compositie, we kiezen daarom voor één kleur steen in verschillende verbanden. Op de begane grond brengen we een horizontale belijning in het metselwerk aan door een extra lang formaat te kiezen. De stootvoegen laten we en de horizontale voegen leggen we iets terug. Om de 5 lagen ligt er één steenlaag iets naar buiten, om het horizontale effect nog eens te versterken. Op de verdieping laten we het metselwerk juist als een vlak overkomen. We kiezen hier voor waalformaat steen in halfsteensverband. De voeg komt in het vlak en in dezelfde kleur als de steen.

We kiezen voor donker mangaan metselwerk. Als accentmateriaal kiezen we cortenstaal. Dit komt ter plaatse van de dakkapellen, in de voorgevel boven de kozijnen en ter plaatse van de entree. De kozijnen worden bronskleurig geschilderd.

De twee dakkapellen zorgen voor een mooie lichtinval in de keuken. De brug op de verdieping loopt dwars door de vide van de keuken. Deze verbindt de ouderslaapkamer met de andere ruimtes.