Duurzame woning Heerenveen

 

Status: Gebouwd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heerenveen, Nederland
Constructeur: Bureau 44
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Siebenga
Perceeloppervlakte: 580 m²
Bruto inhoud: 1005 m³
Project Jaar: 2010
Foto’s: Anne van der Woude/ Diana Lautenbag

Deze verrassende woning onderscheidt zich op het eerste gezicht vooral door de eigenzinnige uitbouw aan de voorzijde. Op het tweede gezicht valt het heldere en eigenwijze materiaalgebruik op. De stoere, stalen plint die de woning lijkt op te tillen, de grote, helderrode bakstenen die in tegelverband zijn gemetseld, de aluminium kaders in de uitbouw, de vlakke dakpannen en de fraaie aansluitingen: er is zichtbaar veel aandacht aan de uitvoering van de woning besteed.

Voorbij de voordeur wordt duidelijk dat niet alleen het stoere uiterlijk deze woning bijzonder maakt. De unieke indeling en de ruime lichtval zorgen voor een zeer prettige woonervaring. De leefruimte opent zich over de gehele breedte van de woning naar de tuin met een indrukwekkende glazen pui. Het terras lijkt te zweven en de luifel boven de pui zorgt voor een natuurlijke overgang naar de diepe tuin. De breedte van de woning zorgt ervoor dat de tuin optimaal gebruikt kan worden.

Naast een heel licht en ruimtelijk interieur levert de pui ook nog eens een flink lagere energierekening op en zorgt de luifel voor comfort in de zomer. Ook dit vinden we belangrijk. Het hoge niveau van deze woning is bereikt door een intensieve begeleiding tijdens de bouw en een mooie samenwerking tussen opdrachtgever, uitvoerende partijen en het ontwerpteam.